Czy dodawanie bakterii probiotycznych do mieszanek mlecznych wywyłuje efekt prozdrowotny?

Czy dodawanie bakterii probiotycznych do mieszanek mlecznych wywyłuje efekt prozdrowotny?
Probiotyki są niepatogennymi drobnoustrojami, które kolonizują jelito, modyfikują skład mikroflory jelitowej i jej aktywność z korzystnymi skutkami dla gospodarza. Taki efekt uzyskują niemowlęta karmione piersią.

Skład pokarmu kobiecego, w tym obecność oligosacharydów, ułatwia rozwój bakterii z rodzaju Bifidobacteria  i Lactobacillus. Z obserwacji klinicznych wynika, że u tych niemowląt rzadziej występują biegunki. Wykazano, że fizjologiczna flora jelitowa wpływa korzystnie na rozwój i czynność systemu immunologicznego błony śluzowej jelita, dojrzewanie i obrót enterocytów (epithelial turnover), przepływ krwi przez błonę śluzową oraz czynność układu nerwowego jelita.

W związku z tym pojawił się pomysł dodania bakterii probiotycznych do mieszanek mlecznych dla niemowląt. Wykazano, że dodatek Lactobacillus GG oraz Bifidobacterium lactis (Bb-12) do mieszanek mlecznych wprowadzanych do diety niemowląt w pierwszych miesiącach życia powodował zwiększenie liczby komórek wydzielających swoiste przeciwciała IgA dla mleka krowiego (cow’s milk specific IgA-secreting cells) i wtórny wzrost sCD14 [1].

Dobrą tolerancję bakterii probiotycznych Bifidobacterium lactis (BB-12) i Lactobacillus reuteri (ATCC 55730), dodawanych do mieszanek dla niemowląt w wieku 3-65 dni, wykazali Weizman i Alsheikh w dużej grupie 59 niemowląt [2]. Podobne efekty stwierdzili Saavendra i wsp. [3] u 131 dzieci w wieku 3-24 mies., którym do mieszanek dodawano Bifidobacterium lactis i Streptococcus thermophilus, co więcej u dzieci tych rzadziej występowały drażliwość i kolkowe bóle brzucha, a także u mniejszej liczby dzieci zachodziła konieczność stosowania antybiotyków.

W innym badaniu przeprowadzonym u 201 niemowląt w wieku 4-10 mies. Weigman i wsp. podawali Bifidobacterium lactis (BB-12) lub Lactobacillus reuteri (ATCC 55730), dodawanych do mieszanek. Autorzy ci wykazali, że w obydwu grupach otrzymujących mieszanki epizody biegunki występowały rzadziej i trwały krócej. Ale u dzieci otrzymujących Lactobacillus reuteri rzadziej występowały gorączki, rzadsze były wizyty w poradni, rzadsza była konieczność antybiotykoterapii. Na naszym rynku są również dostępne mieszanki dla niemowląt i młodszych dzieci zawierające bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium.

Piśmiennictwo:
1. Rautava S., Arvilommi H., Isolauri E.: Specifi c probiotics in enhancing maturation of IgA responses in formula-fed infants, Ped Res 2006, 60, 222-225.
2. Weizman Z., Alsheikh A.: Safety and tolerance of probiotic formula in early infancy comparing two probiotic agents: a pilot study, J Amer Coll Nutr 2006, 25, 415-419.
3. Saavendra J.M., Abi-Hanna A., Moore N. et al.: Longterm consumption of infant formulas containing live probiotic bacteria: tolerance and safety, Am J Clin Nutr 2004, 79, 261-267.

Źródło: Ryżko J.: Gastroenterologia pediatryczna – pytania i odpowiedzi. Gastroenterologia Praktyczna 2011, 5(12), 58.
następny artykuł