Maślan sodu w leczeniu chorób czynnościowych i zapalnych jelit

Kwas masłowy jest naturalną substancją, fizjologicznie produkowaną w jelitach, odznaczającą się korzystnym wpływem na procesy troficzne, regeneracyjne oraz posiadającą działanie przeciwzapalne. Te cechy pozwalają na zastosowanie maślanu jako leczenia uzupełniającego w przebiegu nieswoistych chorób zapalnych i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego.

Tłuszczaki przewodu pokarmowego

Tłuszczaki przewodu pokarmowego są łagodnymi nowotworami pochodzenia mezenchymalnego, zlokalizowanymi najczęściej w błonie podśluzowej. Stanowią 5‑6% wszystkich nowotworów przewodu pokarmowego.

Dysbioza jelitowa a celiakia

Celiakia występuje u ok. 1% populacji europejskiej, jednak genotyp predysponujący do rozwoju tej choroby (HLA ‑DQ2/DQ8) posiada znacznie większa liczba osób, co wskazuje na znaczenie patogenetyczne czynników środowiskowych.

Ektazje części przedodźwiernikowej żołądka

Ektazje części przedodźwiernikowej żołądka (GAVE) są ważną przyczyną ostrych i przewlekłych krwawień z przewodu pokarmowego. Ta patologia naczyniowa jest zazwyczaj rozpoznawana endoskopowo, ale w niektórych przypadkach jej rozpoznanie może wymagać wykonania biopsji błony śluzowej żołądka.

Dieta elementarna w eozynofilowym zapaleniu przełyku (EoE)

Opisane po raz pierwszy przed 20 laty eozynofilowe zapalenie przełyku (EoE) jest przewlekłą, zapalną chorobą przełyku powstającą w następstwie odpowiedzi immunologicznej, wyzwalanej pod wpływem antygenu wziewnego oraz, w większości przypadków, antygenu pokarmowego [1, 2]. Zapadalność i występowanie EoE stale rosną. Od chwili opisania choroby zarówno jej diagnostyka, jak i optymalne leczenie podlegają zmianom wynikającym z publikowanych wyników badań.

Zakażenie Clostridium difficile – epidemiologia

Choroba związana z C. difficile, czyli zakażenie C. difficile (Clostridium difficile infection – CDI), jest wiodącą przyczyną biegunki poantybiotykowej u pacjentów hospitalizowanych i wiąże się z ryzykiem zgonu. Zapadalność na CDI wzrosła istotnie w ostatnich latach.

Wodobrzusze

Wodobrzusze (ascites) oznacza gromadzenie wolnego płynu w jamie otrzewnej, niezależnie od mechanizmu tego zjawiska. U chorych z marskością wątroby przyczyną wodobrzusza jest przesięk osocza z naczyń zatokowych wątroby, w których panuje podwyższone ciśnienie hydrostatyczne i obniżone ciśnienie onkotyczne (niskie stężenie albumin!). 

FODMAP

Obserwowane w ostatnich dekadach zmiany sposobu odżywiania charakteryzują się m.in. znacznym wzrostem spożycia węglowodanów, co wiąże się z narastającym problemem nietolerancji tych składników diety. Węglowodany występują w większości spożywanych przez nas produktów, włączając w to ziarna zbóż, warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Stanowią istotny składnik zalecanej „zdrowej diety”, bogatej w owoce i warzywa. Jako substancje słodzące dodawane są do żywności, a także do leków.

Rzadkie zespoły biegunkowe wywołane przez pierwotniaki.Cyklosporoza

Cyklosporoza jest inwazją pasożytniczą przewodu pokarmowego wywołaną przez Cyclospora cayetanensis, pierwotniaka należącego do kokcydiów. Zarażenie wywołuje wodnistą biegunkę o charakterze nawrotowym, której towarzyszą inne objawy ze strony przewodu pokarmowego. W okresie bezbiegunkowym nierzadko występują zaparcia.

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby

Autoimmunologiczne zapalenie wątroby jest chorobą o nieznanej etiologii, charakteryzującą się przewlekłym stanem zapalnym oraz martwicą komórek wątrobowych, co może prowadzić do marskości.

Patologiczny spadek lub wzrost masy ciała

Masa ciała kształtuje się na relatywnie stałym poziomie, a dobowe jej wahania nie przekraczają zwykle 1,5%. Istnieje skłonność do przyboru masy ciała u osób w wieku średnim, co może łączyć się ze zmniejszoną aktywnością fizyczną i stacjonarnym trybem życia. Z kolei stopniowy spadek masy ciała jest cechą wieku podeszłego, co może wynikać z mniejszego łaknienia i redukcji powierzchni absorpcyjnej jelita cienkiego.