Kiedy i jak wprowadzić gluten małemu dziecku w przypadku wprowadzenia diety bezglutenowej bez potwierdzenia celiakii?

Kiedy i jak wprowadzić gluten małemu dziecku w przypadku wprowadzenia diety bezglutenowej bez potwierdzenia celiakii?
Zgodnie z wytycznymi ESPGHAN z 2012 r. dieta bezglutenowa jest zalecana dla chorych na celiakię i powinna być stosowana przez całe życie. Włączenie diety bezglutenowej bez wskazań medycznych może być szkodliwe dla pacjenta.

Jeśli dieta bezglutenowa została wprowadzona bez wcześniejszej, prawidłowo przeprowadzonej diagnostyki w kierunku celiakii (testy serologiczne, typowanie HLA, badanie histologiczne) lub w przypadku wątpliwości odnośnie do wstępnej diagnozy, należy wykonać test prowokacji, który pozwoli na jej weryfikację. U dzieci z podejrzeniem alergii na pszenicę także wskazane są oznaczenia specyficznych przeciwciał w kierunku celiakii, zanim będzie wprowadzona dieta bezglutenowa.

Zalecana dawka glutenu w czasie prowokacji powinna być zbliżona do typowej ilości glutenu spożywanej przez dziecko, tj. ok. 15 g dziennie. W okresie prowokacji zalecane jest oznaczanie przeciwciał anty TG2 w klasie IgA (lub IgG przy niedoborach IgA). Pozytywny wynik serologiczny oraz pogorszenie stanu klinicznego (z ewentualną oceną histologiczną) oznacza potwierdzenie celiakii.

W diecie niemowląt i małych dzieci gluten należy wprowadzać w postaci kleików i kaszek pszennych (np. manna, kuskus), natomiast dzieci, które potrafią już sprawnie gryźć, mogą otrzymywać gluten w postaci pieczywa pszennego i żytniego, makaronów i grubych kasz (np. pęczak).

Diagnostyka w kierunku celiakii powinna być prowadzona tylko u dzieci, które spożywają produkty glutenowe.

Piśmiennictwo
1. Husby S., Koletzko S., Korponay-Szabó I.R., Mearin M.L., Phillips A., Shamir R., Troncone R., Giersiepen K., Branski D., Catassi C., Lelgeman M., Mäki M., Ribes-Koninckx C., Ventura A., Zimmer K.P.; ESPGHAN Working Group on Coeliac Disease Diagnosis; ESPGHAN Gastroenterology Committee; European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012 Jan, 54(1), 136-60. Erratum in: J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012 Apr, 54(4), 572.

Źródło: Stolarczyk A.: Gastroenterologia pediatryczna - pytania i odpowiedzi. Gastroenterologia Praktyczna 2013, 2 (19), 85.